Τηλεφωνική επικοινωνία

+30 2310870670

ή στο info@bookres.com

Online Κρατηση Ξενοδοχειων

Μηδενισμός φίλτρων

Όλα τα ξενοδοχεία - εστιατόρια

Τελευταία άρθρα

Εν αναμονή χιονιού στο Περτούλι

Δημοσιεύτηκε στις 2014-12-03

Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου είναι έτοιμο να λειτουργήσει με την πρώτη χιονόπτωση !Να είστε σε ετοιμότητα !
περισσότερα
Ο Μύλος των Ξωτικών 2014 - 2015

Δημοσιεύτηκε στις 2014-10-26

Εξόρμηση από το ΠερτούλιΓια 4η συνεχόμενη χρονιά ο «Μύλος των Ξωτικών», ο Δήμος Τρικκαίων και η e-Trikala A.E. δίνουν το νέο τους ραντεβού με μικρούς και μεγάλους στο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας για
περισσότερα
Περτούλι

Δημοσιεύτηκε στις 2014-09-16

Περτούλι, ακούγοντας το όνομα αυτό μας δημιουργούνται ερωτήματα όπως: ποιο είναι το Περτούλι, πως, πότε δημιουργήθηκε, από που έρχεται, ποιοι πέρασαν από εδώ, τι βίωσε ο τόπος στο διάβα των αιώνων, ποια η κοινωνική και πολιτιστική
περισσότερα

Αξιοθέατα

Αρχαιολογικοί Χώροι - Εκκλησίες
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ* Δίπλα στο βουνό «Γκιώνα» υπάρχει το «Κοκκινοστέφανο» που δίνει την εντύπωση ενός βυζαντινού ή μεσαιωνικού φρουρίου.* Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη
περισσότερα
Στοιχεία Λαϊκού Πολιτισμού
* Πύργος του Χατζηγάκη (1841), εγγονού του Χατζή Μπέρτα (έχει αναστηλωθεί βάση φωτογραφιών και γκραβούρων που μαρτυρούν την πρώτη του μορφή). Ο Χατζηγάκης ήταν ο μεγαλύτερος τσέλιγκας του Ασπροποτάμου.* Το πέτρινο «Γεφύρι της
περισσότερα
Πολιτιστικές Παραδοσιακές Εκδηλώσεις
* 6-7 Ιουλίου, πανηγύρι Αγίας Κυριακής* 5-6 Αυγούστου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος* 14-15 Αυγούστου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου: Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις ξεκινούν με λειτουργία, «διάκλησι» , όπου πλούσια προσφέρονται ντόπια
περισσότερα
Αντάμωμα Σαρακτσναίων
Οι Σαρακατσάνοι, περήφανοι για την καταγωγή τους και πιστοί στα έθιμά τους, τηρούν το αντάμωμα κάθε χρόνο και θυμούνται τα ήθη και έθιμα της φυλής τους. Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων αποτελεί
περισσότερα

Μετά την Πύλη η διαδρομή ανηφορίζει, φθάνοντας σε ένα μικρό χωριό πνιγμένο στο πράσινο, το Βροντερό, ή πιο γνωστό ως Λάντς. Το όνομα Βροντερό το αποδίδουν οι κάτοικοι στις βροντές των όπλων που έπεσαν όταν εδώ διοργανώθηκε το πρώτο συμβούλιο των Καπεταναίων. Στο Βροντερό βρήκε καταφύγιο και ο γνωστός στην περιοχή λήσταρχος Τζατζάς, προς τιμή του οποίου ονομάσθηκε και μια βρύση.

Το διασχίζουν οι παραπόταμοι του Πορταϊκού, ο Τζαρμπάνος και ο Μύλος ενώ περιστοιχίζεται από όμορφα καστανοδάση. Ακολουθώντας ένα στενό δασικό δρόμο φθάνουμε στις κορυφές της Καζάρμας και του Άνω Λάπατου, απ΄ όπου και μπορούμε να περιηγηθούμε νοερά από τη λίμνη του Μέγδοβα ως και το Περτούλι.

Η περιλάλητη στην περιοχή φράση «χαμπέρια από το Λάντς» επιβεβαιώνει τη φήμη που είχε το χωριό σαν «ανταποκριτής» των νέων της περιοχής. Αυτό οφειλόταν στο πολυτάξιδο πνεύμα των κατοίκων του χωριού αλλά και στο γεγονός ότι στη θέση «καστανόδασος της Καργώνας» λειτουργούσε χάνι - υπολείμματά του σώζονται μέχρι και σήμερα - που ήταν στέκι όλων όσων περνούσαν από την περιοχή.

Στο Βροντερό τα πανηγύρια γίνονται του Αγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία με γλέντι και φαγητό στα καζάνια που στήνονται στο προαύλιο των εκκλησιών, αλλά και του Σωτήρος όπου το γλέντι μεταφέρεται στα τοπικά καταστήματα.

Τέλος, επισημαίνουμε τις πολλές ταβέρνες που λειτουργούν εδώ και που προσφέρουν πολλά ντόπια φαγητά σε συνδυασμό με τη μαγευτική θέα προς τον Κόζιακα.

Στην περιοχή του Βροντερού υπάρχουν ίχνη κάστρων ελληνιστικής εποχής. Αρχαίος οικισμός ανακαλύφτηκε στη θέση «Τσιούκα», χαμηλότερα από το σημερινό χωριό, σε μια προεξοχή της πλαγιάς. Ίχνη επίσης διακρίνονται στη θέση «Κόρπου», στην κορυφή «Καζάρμα» και ίχνη τάφων καθώς η ανασκαφή έφερε στο φως δύο σκελετούς.

Το Βροντερό αποτελείται από πέτρινα ισόγεια σπίτια ή δίπατα. Πολλά από αυτά χρονολογούνται από πολλά χρόνια.

Κάποιες από τις εκκλησίες του χωριού είναι:

- του Αγίου Γεωργίου, ησυχαστήριο, (υπήρξε μοναστήρι, όπως καταμαρτυρούν τα κελιά που υπάρχουν όπως και αφηγήσεις των ντόπιων οι οποίες μιλούν για ανδρώα), στο οποίο φυλασσόταν ευαγγέλιο (1740)

- του Προφήτη Ηλία

- της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Κάποιες από τις πολιτιστικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό είναι:

- 23 Απριλίου, του Αγίου Γεωργίου (στην ομώνυμη εκκλησία): Ο εορτασμός ξεκινά με τη λειτουργία, ακολουθεί γεύμα που προσφέρεται στους παρευρισκομένους από την εκκλησία με τη συμβολή των κατοίκων του χωριού, και το οποίο περιλαμβάνει «φαγητό από καζάνι» μαγειρεμένο με ντόπια παραδοσιακή συνταγή, και ολοκληρώνεται με γλέντι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

- 20 Ιουλίου, του προφήτη Ηλία (στο ομώνυμο ξωκλήσι): Ο εορτασμός συμπληρώνεται με τη «διάκλησι», την παράδοση του καθιερωμένου γεύματος στους παρευρισκομένους με «φαγητό από καζάνι».

- 6 Αυγούστου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (στην ομώνυμη εκκλησία): Μετά τη λειτουργία ακολουθεί γλέντι στα κατά τόπους κέντρα διασκέδασης του χωριού.

Δεν βρέθηκαν καταχωρήσεις.